Léčba parodontitidy - parodontózy

24.04.2018 10:02

Pacient, který má paradentózu trpí odhalováním zubů a zánětem dásní. Dochází k tomu proto, že si neumí zuby vyčistit tak, aby na nich nezůstával povlak, který po čase zvápenatí a vznikne zubní kámen. Zubní kámen je buď nad dásní nebo i pod dásní. Pokud se dostane pod dáseň, začne vyvolávat zánět a dojde k rozvoji paradentózy. 

Nejprve je nutné zvládnout techniku ústní hygieny tak, aby se zklidnily zanícené dásně. Indexem a ukazatelem úspěšného zvládnutí techniky ústní hygieny je PBI index, lehkým dotekem parodontologické sondy na dásni u každého zubu Vám změříme jestli dáseň krvácí a jak moc na stupnici od 0-4, 0= nekrvácí, 4=krvácí hodně. Celkový součet měření u všech zubů před odstraněním zubního kamene pod dásní by neměl přesáhnout 15. 

Léčba spočívá v šetrném odstranění veškerého zubního kamene, což vzhledem k členitosti chrupu je nutné speciálními nástroji - kyretami. Zubní kámen odstraníme v místním znecitlivění najednou u všech zubů v jedné návštěvě, vyjímečně, pokud je kamene hodně lze odstranění rozložit do 2 dnů hned po sobě jdoucích. Pokud je nález větší doplní se zákrok užíváním metronidazolu nebo antibiotik. Užívat začne pacient ještě v den výkonu. Pacient, který již zvládá techniku ústní hygieny pak řádným čistěním zabrání dalšímu vytváření nánosů zubního kamene a umožní dásním, aby se zahojily. Hned po výkonu je třeba desinfikovat mezizubní a jednosvazkový kartáček namáčením do chlorhexidinu 0,2% nebo peroxidu vodíku 3% po dobu 14 dnů.

 

Za 6 měsíců přeměříme hodnoty hloubek parodontálních chobotů, recesů, viklavosti a furkací (t.j. vchodů mezi kořeny u stoliček) a zhodnotíme výsledek léčby. Je důležité počkat s tímto přeměřením 6 měsíců, abychom dopřáli dásním čas na regeneraci. Pokud provádíte hygienu dle návodu šetrně, ale pečlivě, umožníte tkáním, aby se zklidnily a přimkly se k zubům. 

Po zvládnutí úvodního zánětu pak pacient dochází v pravidelných intervalech, obvykle 1x za rok na kontrolu stavu, abychom předešli recidivě. S dispozicí k parodontose se pacient narodí, ale soustavnou péčí lze dosáhnout toho, že problémy zcela ustoupí a proto je třeba stále kontrolovat, jestli jsou pomůcky v pořádku a pacient nechybuje v technice čistění.

Určitě se to vyplatí :-)!

 

Zpět

Kontakt

Markéta Polednová

© 2024 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode